fbpx
Klientfall utmattning och PMDS

Klientfall utmattning och PMDS

Innehåll värt att sprida?
  •  
  •  

Anna är en kvinna i 30-års åldern som sedan yngre tonåren upplevt sig ha problem med att hantera humörsvängningar och har i perioder känt svårkontrollerad ilska växlad med känslor av ångest.
2016 fick hon diagnosen PMDS och erbjöds då även SSRI-preparat som hon upplevde inte hjälpte.
Efter att ha blivit sjukskriven med utmattningsliknande symtom så som förlamande trötthet, hjärndimma och koncentrationssvårigheter på jobbet vände hon sig till oss för att få hjälp.

OM KLIENTEN
Vem: Kvinna i 30- års åldern, särbo med en dotter i lågstadieålder.
Yrke: Marknadsförare
Kostvanor: Mestadels vegetarisk, sockerfritt och glutenfritt.
Symtom: Trötthet, hjärndimma, utmattning med koncentrationssvårigheter. Eksem och känslighet för viss mat.
Diagnoser: PMDS

Utredning

P.g.a. pågående sjukskrivning och symtom hade hon redan gjort en mindre blodanalys på vårdcentralen där man mätte järnstatus, B12, B9 samt inflammations- och infektionsmarkörer.
Testresultaten visade att hon hade ett ganska lågt Hb på 122, men ingenting annat. Det var dessutom begränsat med tester som utfördes. Det gick med dessa provsvar inte att utesluta varken järnbrist eller B12 brist som ofta kan vara kopplade till klientens symtom.

Under några dagar fick klienten logga sin kost för att identifiera eventuellt näringsbrister som kunnat uppstå över tid. När vi gick igenom loggen såg vi att hennes kost kunde leda till brister på magnesium, B-vitaminer och flera aminosyror (protein).

Klienten sökte i första hand hjälp för sin utmattning, men många gånger hänger saker ihop. Inom funktionsmedicin arbetar man alltid med hela människan och livssituationen. Man ser även tillbaka på hur och när ohälsa först yttrade sig och som kan ge viktiga ledtrådar.

Anna hade diagnosen PMDS, men eftersom hon inte fått några hormonella labbtester utförda inom vården, tog hon ett östrogentest (östradiol) genom Werlabs. Utifrån labbresultatet kunde vi se att hennes östrogen var mycket högt dag 20 i hennes menstruationscykel. Detta test ger ingen komplett bild över hennes hormonstatus. Men den sade oss att vid tillfället när provet togs kunde Anna inte bryta ner sitt östrogen i tillräckligt högt tempo. Det kan bero på flera faktorer, men det enzym som är ansvarigt för att bryta ner östrogen heter COMT (Catechol-O-methyltransferase).

Anna upplever sig olika känslig under olika perioder. Därför loggade vi också hur hon mådde under olika dagar i sin menscykel.
När östrogenet ligger som högst ökar belastningen ytterligare på COMT, som då måste hinna med att både bryta ner östrogen och de andra signalsubstanserna. I stressiga situationer producerar kroppen dessutom stresshormoner som också ska brytas ner i kroppen, av samma enzym.

Vår bedömning var att Anna hade en genetik som innebar att hon inte kunde bryta ner katakoleminer (dopamin, noradrenalin och adrenalin) och östrogen lika effektivt som en genomsnittlig person. Denna bild stärktes av hennes problem genom åren med humörsvängningar och att hon hade svårt att komma ner i varv när hon stressade upp sig. Så kan man uppleva det om man inte bryter ner dopamin och adrenalin snabbt nog.

Vi lägger ett pussel och symtomen tillsammans med näringsanalysen och detta enda östrogentest leder oss i en bestämd riktning. Givetvis är inte vad vi beskriver här den kompletta förklaringen eller den fulla lösningen på Annas ohälsa, vilket skulle kräva en djupare och längre klientbeskrivning.
Det går att beställa fler funktionsmedicinska tester för att snabbare komma fram till och få bedömningen bekräftad, men i detta fall valde vi att direkt införa ett program, följa upp, utvärdera och anpassa tillsammans med klienten.

Behandling

Vi satte in ett individuellt program för Anna, där vi anpassade kosten för att täcka näringsbrister. Samtidigt tillförde vi extra av de näringsämnen i form av tillskott som behövs för att stötta funktionen hos en långsam COMT och hennes metylering.
När man har en långsam COMT har det även betydelse hur mycket protein man äter och vilken tid på dygnet som man äter det.
För att underlätta nedbrytningen av signalsubstanser och hormoner är även livsstilsfaktorer viktiga att jobba med. Anna fick övningsuppgifter för att känna av och träna sin kropp i att kunna bryta stress i tid samt tips på rätt typ av träning.

Resultat

Anna behövde endast arbeta en kortare tid med programmet för att uppleva sig betydligt mer balanserad känslomässigt. Utmattningen och tröttheten tog lite längre tid att komma till rätta med. Det beror sannolikt på att klienten hade dåliga järnvärden och näringsbrister. Allt eftersom dessa förbättrades har Anna successivt upplevt en skillnad. Hon är inte enda framme än men mår betydligt bättre efter 2 månader och har nu energi nog för att återgå i deltidsarbete och fysisk aktivitet. 

KLIENTENS EGNA UPPLEVELSER
"Jag fick ett bra och omhändertagande bemötande och den nervositeten jag hade innan start försvann direkt efter det första samtalet. Det har varit en stor utmaning längs vägen, men Evomedicin hjälpte mig med en bra planering som gjorde att det ändå fungerande bra. Idag mår jag mycket bättre, där den största skillnaden är att jag har ett mer jämt humör över hela månaden. Tack!!! ❤️❤️❤️"

Kämpar du med PMS - PMDS, har en diagnos eller upplever att du har en hormonell obalans som starkt påverkar ditt liv och hur du mår? Ta kontakt med oss så berättar vi mer om hur vi kan hjälpa dig.

Här beskriver vi ett verkligt klientfall. Klienten som vi här kallar Anna, heter egentligen något annat för att säkerställa hennes integritet.
Text och citat är granskade och godkända av klienten för publicering.


Innehåll värt att sprida?
  •  
  •  

KONTAKTA OSS

Just nu tar vi endast emot klienter genom vår online-mottagning.

Du når oss via:
Tfn 031-765 00 25
E-post: info@evomedicin.se

ÖPPETTIDER

Måndag-Torsdag:  9- 16
Fredagar: 9-14
Eller enligt överenskommelse

FÖLJ OSS

Allt material © 2021

Denna webbsida använder cookies. Genom att du fortsätter att använda dig av sidan godkänner du vår användning av cookies.