fbpx
Arteriografiundersökning

Arteriografiundersökning

Arteriografimätning undersöker din risk att drabbas av en hjärtinfarkt eller stroke.

Arteriografen är en evidensbaserad screeningutrustning som mäter din artärstelhet och andra parametrar som påverkar hjärt-kärlrisk på ett enkelt, snabbt och bekvämt sätt.

Om Ateroskleros– åderförfettning

Ateroskleros kallas även åderförkalkning eller åderförfettning. När den upptäcks på ett tidigt stadium kan den enklare behandlas med förebyggande åtgärder. Det som sker är att väggarna i blodkärlen blir stelare och tjockare, och det fastnar fett, blodkroppar och bindväv på insidan av kärlen. Med tiden kan det bildas stora plack som gör det svårare för blodet att passera.

Vad mäter en Arteriograf?

Arteriografen är en nyare medicinsk teknik som mäter artärstelhet på ett enkelt, snabbt och bekvämt sätt. Arteriografi är en säker metod att mäta artärstelhet och man får flera andra parametrar som har betydelse för att förutsäga risken för hjärt- och kärlsjukdom.

Undersökningsmetoden räknas som ”Golden standard”, vilken innebär att den har högsta graden av vetenskaplig tyngd. Metoden används inom forskningen, både i Sverige och utomlands. Där den utgör ett icke-invasiv smidig metod för screening och uppföljning i studier.

De viktigaste mätresultaten du får med dig från en Arteriografmätning är:

 

 • Aix (Augmentationsindex) mäter om blodkärlen befinner sig i ett sammandraget stressat tillstånd eller normalt och avslappnat tillstånd. Aix är en stark oberoende riskfaktor för hjärt- och kärlsjukdom.
 • PWV (Pulsvågshastigheten) visar främst stora kroppspulsåderns (aortans) elasticitet/stelhet. Ju högre pulsvågshastighet, desto stelare aorta. PWV förutsäger risken för sjuklighet och dödlighet i hjärt- och kärlsjukdom bättre än traditionella vedertagna riskfaktorer, inkluderat 24-timmarsblodtrycks­mätning.
 • Centralt blodtryck visar blodtrycket vid hjärtat. Den välkända The Strong Heart Study visade att ett förhöjt centralt blodtryck, även hos patienter som har normalt blodtryck (blodtrycket i armens brachialartär) är associerat med en ökad risk för hjärtattack, stroke och njursjukdom. Ett lågt centralt tryck är i stället associerat med lägre risk för hjärt- och kärlsjukdom.

Inför din mätning

För att artärstelhetsmätningen ska bli korrekt är det viktigt med vissa förberedelser innan. Det gäller t.ex. vad man får äta eller dricka dygnet och timmarna innan mätningen. Inför din artärstelhetsmätning får du mer information om hur du förbereder dig på bästa sätt för ett korrekt mätresultat.

Minst 3 timmar före din undersökning ska du inte:

 • Äta
 • Dricka kaffe, te eller annan koffeininnehållande dryck
 • Röka
 • Ta mediciner (kontakta oss om detta påverkar hur din medicinering är förskriven av din läkare).

Minst 12 timmar före din undersökning ska du inte dricka alkohol.

Inför din undersökning är det viktigt att du har druckit ordentligt med vatten.  Sträva efter att dricka minst en liter vatten under loppet av 2 timmar före din undersökning.

Hur går en Arteriografiundersökning till?

En arteriografundersökning inkl. genomgång av rapporten och ditt hälsoformulär tar cirka 45 minuter.

 1. Före besöket fyller du i ett hälsoformulär ”Inskrivningformulär Arteriografiundersökning" med din nuvarande hälsostatus, ev. medicinering mm.
 2. Var gärna ute i god tid, så att du kan sitta ner och vila en stund i väntrummet före din undersökning.
 3. Undersökningen inleds med att vi mäter några kroppsmått som datorprogrammet behöver för sin beräkning.
 4. En manschett sätts på höger arm och du får därefter vila i 5 min i en positionsstol innan mätningen.
 5. Mätningen startar och manschetten blåses upp och arbetar för att samla in mätvärden som beräknas av ett dataprogram. Själva mätningen tar bara några minuter.
 6. Efter slutförd mätning går vi igenom rapporten och diskuterar eventuella åtgärder eller behandlingsprogram om du önskar och om så behövs.

Boka din arteriografiundersökning

Vill du veta hur dina blodkärl mår och arbeta förebyggande för din framtida hjärt-  kärlhälsa?
Boka en kostnadsfri rådgivning om du vill veta mer inför din bokning.


KONTAKTA OSS

Tar emot klienter i Varberg samt genom vår online-mottagning.

Du når oss via:
E-post: info@evomedicin.se

Besöksadress:
Brunnsparken 6, Varberg

ÖPPETTIDER

Måndag-Torsdag:  9- 16
Fredagar: 9-14
Eller enligt överenskommelse

FÖLJ OSS

Allt material © 2021

Denna webbsida använder cookies. Genom att du fortsätter att använda dig av sidan godkänner du vår användning av cookies.