fbpx
Blodsockeroptimering med CGM

Blodsockeroptimering med CGM

Mät ditt blodsocker i realtid med en CGM sensor

Hade du lite för högt blodsocker vid den senaste kontrollen eller försöker du gå ner i vikt men har fastnat på en viktplatå? Nu kan du optimera ditt blodsocker med CGM.

 

Säkert känner du till att blodsockerkontroll är en viktig nyckel för att förebygga framtida ohälsa, men...

Ditt fasteblodsocker på morgonen (det som vanligen mäts inom vården) talar inte om för dig vad som händer med ditt blodsocker när du tränar, hur ditt blodsocker brukar ligga före eller efter lunchen eller medan du sover.

Vi skulle vilja påstå att när man hittar problem med fasteblodsockret, då är man sent ute och har tyvärr redan slagit in en bra bit på vägen mot framtida ohälsa och insulinresistens.

CGM är en ny teknik som gör blodsockermätningar dygnet runt, var femte minut, eller när du gör en manuell mätning (genom att hålla din smartphone mot sensorn). Med CGM kan du få insikter kring hur din kost och din livstil påverkar ditt blodsocker. Med dessa insikter kan du göra små men viktiga förändringar som optimerar din hälsa.

 

Boka tid för kostnadsfri rådgivning så berättar vi mer om hur vi kan hjälpa dig med dina hälsomål. Eller läs vidare och boka ditt CGM-program direkt här på sidan.

Kontinuerlig glukos monitorering (CGM)

Det behövs inte ett recept för att beställa produkter för kontinuerlig glukosmätning. Vill du få bättre koll på hur ditt blodsocker ligger över dygnet kan du beställa en sensor som du enkelt och smärtfritt själv applicerar på  baksidan av din överarm.

När du ansluter din sensor till Evomedicin får du tillgång till våra övriga verktyg i form av t.ex. kostloggning. Vi hjälper dig också att tolka dina blodsockervärden och ger förslag som kan förbättrar ditt blodsocker.

Att mäta är att veta

Varje person är unik och även om det finns generella rekommendationer för hur man får ett stabilare och jämnare blodsocker, så kommer din reaktion på vissa livsmedel och vilket tid på dygnet du äter dem vara unik. Hur du reagerar på kost före eller efter träning eller hur mycket kolhydrater du tål vid olika tider på dygnet samt vad som händer med ditt blodsocker när du stressar går att ta reda på med hjälp av CGM.

Resultatet av att arbeta med CGM är unikt för varje person. Vi hjälper dig att tolka dina mätdata så att du kan fatta beslut kring din kost och din livsstil som är baserade på din kropps förutsättningar.

Exempel från ett klientfall

Klienten är en kvinna i 65 års åldern, som vände sig till oss för att få hjälp med ett annat symtom, men som dessutom har ett mål att hon vill gå ner i vikt.
Efter att klienten upplevt sig stå stilla på en viktplatå en tid ville hon testa CGM-optimering.

De första 2-3 dygnen efter att klienten applicerat sensorn föreslår vi inga förändringar i varken kost eller livsstil. Klienten loggar sina aktiviteter och sin kost, så att vi tillsammans kan följa och lära oss hur det påverkar blodsockret.

 

När vi samlat tillräckligt med data, såg vi en tydlig trend mot att blodsockret låg bra under morgon och förmiddag, men högre under eftermiddag, kväll och lite överraskande även större delen av natten.

Ett högt blodsockers försvårar viktnedgång eftersom insulinet stänger dörren till fettförbränningen.

Klienten testade två mindre förändringar i sitt kostupplägg. En kostförändring och ett tillskott som kan bidra till att stabilisera blodsockret.
Efter att ha legat ganska still på en viktplatå fick hon detta fina genomslag på viktkurvan.

Bilden visar viktkurvan för klienten före CGM (röd trendlinje) och efter vi började arbeta med CGM (grön trendlinje).

Det finns flera cgm-produkter (sensorer) på marknaden. Vi rekommenderar och arbetar med Freestyle Libre som kostar 649 SEK och ger dig dygnet-runt data i realtid under ca 14 dagar. Allt du behöver utöver sensorn är att ladda ner en app till din SmartPhone, så är du igång.
Sensorn är liten och diskret, det är helt smärtfritt att applicera den och den tål både väta och ett aktivt liv.

Varför är det viktigt att hålla koll på blodsockret?

Att hålla ett stabilt och balanserat blodsocker är kanske en av de främsta investeringarna du kan göra i din egen framtida hälsa, eftersom det:

 • Förebygger Metabolt syndrom
 • Minskar risken för att utveckla Diabetes typ 2.
 • Underlättar viktnedgång
 • Ger dig bättre ork och jämnare energinivå över dagen
 • Kan göra att du sover bättre
 • Minskar risken över tid att utveckla cancer*
 • Minskar risken för åderförfettning i de stora kärlen (något som annars kan leda till hjärtinfarkt eller stroke).

* Metabolic Dysregulation of the Insulin–Glucose Axis and Risk of Obesity-Related Cancers in the Framingham Heart Study-Offspring Cohort (1971–2008) - Länk till studien.

 

 

I ditt 2-veckors CGM optimeringsprogram ingår:

 • Support med att beställa, installera och använda FreeStyle Libre glukossensorn
 • Kostloggning i Cronometer med analys för eventuella näringsbrister.
  När du kostloggar parallellt med ditt blodsocker ger det värdefulla insikter i hur du kan äta för att optimera ditt blodsocker.
 • Du får ett individuellt KTL program (kost, träning och livsstil)
 • Min hälsoplan* – En samling dokument för att dokumentera nuläge för den egna hälsan, framtida hälsomål samt åtgärder för att nå dina hälsomål
 • Medlemskap Premium** under programmets löptid (2 veckor), där du kan ställa frågor till din kost- och hälsocoach.

*Min hälsoplan består av följande 6 områden:  Paleo Lifestyle Test, Stresslistan, Harmonilistan, Livshjulet, Hälsohjulet samt Mål & Åtgärder.

 

**I detta program ingår medlemskap Premium som ger dig möjlighet att ställa frågor till en kost- och hälsocoach via tjänsten privat meddelande med svar inom 36h (men vanligen inom några timmar).

 

Om Sensorn Freestyle Libre

Blodsockersensorn ingår inte i programmet, utan du beställer sensorn separat. Vänta gärna med att beställa din CGM tills du bokat på programmet, så tipsar vi dig om vad som är bra att tänka på innan du beställer och kontrollerar att din smartphone är kompatibel med sensorn.
14-dagars programmet startar inte förrän du fått hem och aktiverat din sensor.

Att mäta är att veta - med kunskap om hur just din kropp fungerar fattar du smartare beslut som ökar motivationen till rätt förändringar... Kom igång idag genom att boka ditt CGM Blodsockeroptimeringsprogram.
När du betalat och aktiverat tjänsten skickar vi ut ett välkomstmejl och strax därefter kommer din personliga kost och hälsocoach att ta kontakt med dig.

Välj tjänst

KONTAKTA OSS

Tar emot klienter i Varberg samt genom vår online-mottagning.

Du når oss via:
E-post: info@evomedicin.se

Besöksadress:
Brunnsparken 6, Varberg

ÖPPETTIDER

Måndag-Torsdag:  9- 16
Fredagar: 9-14
Eller enligt överenskommelse

FÖLJ OSS

Allt material © 2021

Denna webbsida använder cookies. Genom att du fortsätter att använda dig av sidan godkänner du vår användning av cookies.