fbpx
Klientfall Eksem och ledvärk

Klientfall Eksem och ledvärk

Innehåll värt att sprida?
  •  
  •  

Jenny är en kvinna runt 50+ som sökte till oss för att få hjälp med eksem och bölder på ryggen och i hårbotten. Hon upplevde att hon redan testat allt... utan att få någon verklig lindring, snarare hade problemen blivit värre med åren.

OM KLIENTEN
Vem: Kvinna i 55- års åldern, gift och har barn
Yrke: Behandlingsförälder
Kostvanor: Husmanskost men försöker undvika gluten och laktos
Symtom: Eksem på ryggen och i hårbotten. Upplever en känslighet för viss mat, ledvärk och stor stelhelhet i muskler speciellt på morgonen.
Diagnoser: Artros, Bechterews

Utredning

Inom funktionsmedicin brukar man säga att huden är tarmens spegel. När vi har en klient som inte bara har eksem, utan dessutom en eller flera autoimmuna diagnoser, i Jennys fall artros, så är det en tydlig indikation på att vi måste börja med tarmen.
Inom funktionsmedicin har i och för sig mage- tarmhälsa alltid en betydande plats. Kroppen kan inte nå optimal hälsa utan en fungerande mage och tarm. Det är där som kroppen har en direkt kontaktyta och sitt uímmunförsvar mot omvärlden, det är där vi tar upp näring, vitaminer och byggstenar som ska bygga våra celler och driva alla våra processer.

Eftersom det redan fanns en misstanke om föroämesintoleranser valde vi, istället för som det är brukligt att vi först loggar klientens befintliga kost, att direkt rekommendera ett enveckas kostprogram i felsökningssyfte.
Vi använder ofta en form av enklare elimineringskost där vi utesluter några av de födoämnen som oftast skapar intoleranser. Att man reagerar på dessa födoämnen kan vara temporärt och behöver inte innebära att man inte senare kan återinföra dem.

Redan efter några dagar med den nya kosten minskade eksemen och mot slutet på veckan hade vi tydligt ringat in födoämnen som klienten inte tolererade.
Det kan uppfattas som en enkel åtgärd att utesluta t.ex. gluten för att testa en intolerans, men det behöver inte vara endast gluten i spannmål som man är känslig för. Det finns t.ex. flera andra problematiska proteinstrukturer i spannmål som man kan reagera på.

När tarmen är irriterad kan man också behöva ta bort flera livsmedel en tid för att tarmen ska få en chans att reparera sig. Har man testat att ta bort två livsmedel ur sin kost, men behåller ett som man inte tål, kan man lätt få uppfattningen att åtgärden man gjorde inte hade någon effekt. Efter ett tag upplever man det som att man provat allt.

I de fall en elimineringskost inte ger snabba resultat arbetar vi med t.ex Sibo-tester eller avföringsprover.

Behandling:
Vi satte in ett individuellt program för Jenny, där fokus låg på att reparera mage- tarm. Läkande aminosyror och förändringar i kosten.
Efter två veckors tarmprotokoll började vi återinföra vissa livsmedel som vi först exkluderat.

Resultat:
Jenny behövde endast arbeta en kortare tid med programmet för att bli av med sina eksem. Nu vet hon vilka livsmedel hon tål, och vilka hon inte tål och är besvärsfri så länge hon håller sig till sitt kostupplägg.
Vi har gått vidare och arbetar tillsammans med Jenny för att lindra hennes artros och muskelstelhet. Klienten upplever att den kost och de tillskott vi infört har lindrat stelheten. Hon märker det främst om hon "slarvar" några dagar med att ta tillskotten, eftersom hon då blir stelare i kroppen och upplever mer smärta.

Uppdatering februari 2021:
Klienten valde att göra ett organic acids test som visade brist på Q10 och flera B-vitaminer. Efter att ha ätit Q10 i ca 2 veckor upplever Jenny att det haft possitiv effekt på muskelvärken.
Jenny har även nyligen gjort ett gentest och vi hoppas hitta viktiga pusselbitar där som kan ta henne ett steg närmare god hälsa och en ännu  aktivare vardag.

KLIENTENS EGNA UPPLEVELSER
"Jag fick ett bra och omhändertagande bemötande och den nervositeten jag hade innan start försvann direkt efter det första samtalet. Det har varit en stor utmaning längs vägen, men Evomedicin hjälpte mig med en bra planering som gjorde att det ändå fungerande bra. Idag mår jag mycket bättre, där den största skillnaden är att jag har ett mer jämt humör över hela månaden. Tack!!! ❤️❤️❤️"

Har du problem med en känslig mage-tarm eller med hudutslag och eksem? Ta kontakt med oss så berättar vi mer om hur vi kan hjälpa dig.

Här beskriver vi ett verkligt klientfall. Klienten som vi här kallar Anna, heter egentligen något annat för att säkerställa hennes integritet.
Text och citat är granskade och godkända av klienten för publicering.


Innehåll värt att sprida?
  •  
  •  

KONTAKTA OSS

Tar emot klienter i Varberg samt genom vår online-mottagning.

Du når oss via:
E-post: info@evomedicin.se

Besöksadress:
Brunnsparken 6, Varberg

ÖPPETTIDER

Måndag-Torsdag:  9- 16
Fredagar: 9-14
Eller enligt överenskommelse

FÖLJ OSS

Allt material © 2021

Denna webbsida använder cookies. Genom att du fortsätter att använda dig av sidan godkänner du vår användning av cookies.