fbpx
Omega-3 ökade överlevnadsgraden för kritiskt sjuka Covid-19 patienter

Omega-3 ökade överlevnadsgraden för kritiskt sjuka Covid-19 patienter

Innehåll värt att sprida?
  •  
  •  

En studie som nyligen publicerades visar att omega-3-fettsyror förbättrar kliniska resultat hos kritiskt sjuka COVID-19 patienter.

Omega-3-fettsyror, som EPA, DHA och ALA är viktiga för flera funktioner i kroppen. Bland annat för vårt immunsvar.
Omega-3-fettsyror stabiliserar våra cellers väggar (cellmembran) och reglerar immun-funktionen. De minskar också risken för hyperinflammatoriska reaktioner och för allvarliga risker associerade med infektioner såsom “Systemiskt inflammationsresponssyndrom” (ett medicinskt begrepp för ett inflammatoriskt tillstånd i hela kroppen “systemet”) och multipel organsvikt.

Nyligen publicerades en dubbelblind, randomiserad studie bestående av 101 kritiskt sjuka patienter diagnostiserade med COVID-19 som genomfördes från maj till juli 2020 på kritiskt sjuka patienter smittade med COVID-19 på Razi Hospital i Iran.

Tjugoåtta av patienterna fick 1g omega-3-fettsyror (400 mg EPA och 200 mg DHA) via näringstillförsel dagligen under två veckor, med början 24 timmar efter intag på intensivvården. Kontrollgruppen gavs samma näringstillförsel men utan omega-3.

Överlevnadsgraden efter en månad var 21 procent bland patienterna som fick omega-3 tillskottet. I kontrollgruppen var överlevnaden 3 procent.
Gruppen som fick tillskott av omega-3 fick också förbättrade markörer för både andnings- och njurfunktion.

Resultat är lovande och tyder på att tillskott av omega-3 förbättrar andnings- och njurfunktionen hos kritiskt sjuka patienter med COVID-19. Studiens evidens var hög, men eftersom det är en liten studie krävs framtida studier på större grupper.

Värt att nämna är att ett av kriterierna för att få ingå i studien var att man inte hade tagit omega-3 tillskott under de 3 senaste månaderna före intagningen för intensivvård. Det är kanske därför inte heller orimligt att anta att de kritiskt sjuka covid-19 patienterna inte hade optimala nivåer av omega-3 före inläggning.

Läs mer om vad omega-3 gör i kroppen och hur du kan optimera dina nivåer.

Studien:
Doaei, S., Gholami, S., Rastgoo, S. et al. The effect of omega-3 fatty acid supplementation on clinical and biochemical parameters of critically ill patients with COVID-19: a randomized clinical trial. J Transl Med 19, 128 (2021). https://doi.org/10.1186/s12967-021-02795-5


Innehåll värt att sprida?
  •  
  •  

KONTAKTA OSS

Tar emot klienter i Varberg samt genom vår online-mottagning.

Du når oss via:
E-post: info@evomedicin.se

Besöksadress:
Brunnsparken 6, Varberg

ÖPPETTIDER

Måndag-Torsdag:  9- 16
Fredagar: 9-14
Eller enligt överenskommelse

FÖLJ OSS

Allt material © 2021

Denna webbsida använder cookies. Genom att du fortsätter att använda dig av sidan godkänner du vår användning av cookies.